top of page

"Hem varız hem yokuz, bir varız bir yokuz"

Eskişehir Devlet Hastanesi Zübeyde Hanım Yerleşkesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören 14 hasta, sosyal etkinlik çalışmaları kapsamında “Varım” adlı oyunu sahneledi. Eskişehir Sanat Tiyatrosu Yönetmeni ve Oyuncusu Latif Tiftikçi’nin yazıp yönettiği oyunla Bahar Şenliği ve El Sanatları Sergisi’nin açılışını yapan hastalar oyunu ikinci kez, 2 Haziran Perşembe günü izleyiciye sundu. Toplumun kendilerine karşı tavrını ve hayallerini “Hem varız hem yokuz, bir varız bir yokuz” diyerek aktaran hastaları hastane personeli de yalnız bırakmadı. Hastaların tedavisine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilen ebru, resim, halk oyunları, koro ve drama çalışmalarının ardından bir aylık çalışma sonucu ortaya konan oyun ile günlük hayatta yok sayılan bu insanların varlığına dikkat çekildi.

Yönetmen Latif Tiftikçi oyunun ortaya çıkış süreciyle ilgili “Oyunun ismi ‘Varım’. Çünkü teşhisi konulmuş olan bu hastalar kendi yaşamlarında sosyal çevreden olabildiğince dışlanmış durumdalar. Kendileri de içine girmekte zorlanıyorlar. Kendilerinin dışlanması, kendilerinin yanına yaklaşılmaması ya da farklı etiketlerle adlandırılmaları onları rahatsız eden durumlar. Onlar da bu durumu eleştiren, bu rahatsızlıklarını dile getiren ve aslında kendilerinin var olduğunu, yok sayılmamaları gerektiğini anlatan bu oyunla bir anlamda buna karşı çıkıyorlar.” diye konuştu.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Yasemin Tekin Uludağ bu grup çalışmalarıyla kronik ruhsal rahatsızlıkların yol açtığı yeti yitimi yaşayan, toplumdan uzaklaşan hastaların yeniden topluma kazandırılmasının ve bireysel becerilerinin arttırılmasının amaçlandığını belirtti. Dr. Uludağ sözlerine şöyle devam etti: “Duygularını ve düşüncelerini daha iyi ifade etmek, insanların duygularını anlayabilmekle ilgili bir çalışma başlattık. Bu anlamda grup çalışmaları yapabilmek adına da drama hocamızın önderliğinde tiyatro çalışmasını gerçekleştirdik. Bu oyun hastalarımızın durumuyla, nasıl hissettikleriyle ilgili izleyenlere ayna tutmak için sahnelendi. Amacına da ulaştığını düşünüyorum.”

Stajyer Semra Zafer, Psikiyatri Doktoru Berkant Yelken, Hemşire Cevriye Yücel Güven (soldan sağa)

Her biri oldukça cana yakındı hastaların. Hastane bahçesinde toplanan doktorlar, hemşireler ve yakınlarına oyunu sahnelemek için heyecanlıydılar. Hayat doluydular. Farklı sebeplerden ruh ve sinir hastalıkları tedavisi görmek durumundaydılar. İnsan yerine konmak ihtiyaçları olan şeydi. Tiftikçi, drama çalışmalarının ardından onların da sahne alacağı bir oyun hazırlamaya karar verdi ve kolları sıvadı. Böylece “Varım” adlı oyun ortaya çıktı.

Mutlulukları gözlerinden okunan hastalardan Muharrem Ç. “Bu oyunla biraz kendimize geldik, çok mutluyuz” cümleleriyle görüşlerini bildirdi. “Bu oyunu başarabileceğimizi düşündüğümüz için sergiledik.” diyen Mehmet B.’nin ardından Latife B. Görüşlerini şu cümlelerle ifade etti:  “İnsan yerine koyulduğumuzu hissettik. Ben her gün gelmek isterim, burada çok mutluyum. İmkânlar çok güzel, burada kafamızdaki kötü düşünceler gidiyor. İş yaparken eğlenebiliyoruz. Başımızdakilerden de Allah razı olsun, bize çok iyi davranıyorlar ve şahane bir hayat sunuyorlar.”

IMG_6849
IMG_6828
IMG_6875
IMG_6871_edited
IMG_6833
_MG_6861
IMG_6914

Rol içinde rol. Başkayız her yerde.

Copyright © 2015-2017 Her hakkı saklıdır.

bottom of page